Backup – Har du full kontroll? Sjekk din bedrift

Backup – har du full kontroll?

Du er leder eller IT-sjef i en mellomstor norsk bedrift. En dag kommer du på jobb og finner serveren i kjelleren oversvømt av vann. Har du backup og en plan for hvor raskt du skal få bedriftens data på beina igjen?

De enorme mengdene informasjon bedriftenes ansatte skaper hver dag, er livsviktige for å drive en moderne bedrift. Et uhell kan ramme når som helst, men det er mulig å forhindre et uhell i å bli en katastrofe for bedriftens verdifulle data. Allikevel er det rundt en tredjedel av disse bedriftene som ikke tar daglige sikkerhetskopier, viser tall fra sikkerhetsorganisasjonen NorSIS.

Retningslinjer NorSIS

Retningslinjene til NorSIS peker på flere faktorer som avgjør hvor ofte en bedrift eller organisasjon bør sikkerhetskopiere dataene sine. Det aller viktigste spørsmålet ledelsen bør stille seg, er hvor raskt driften må være tilbake.

Usikker på om din bedrifts data er trygge? Les mer om hva som finnes av løsninger for fullstendig datasikkerhet.

Tapt arbeidstid

Å ikke sørge for at bedriften tar daglige sikkerhetskopier kan fort vise seg å bli farlig. All verdiskapende aktivitet kan plutselig bli satt ut av spill, og kritiske prosesser som lønn, fakturering og tilbud blir stående ugjort. Med gode sikkerhetskopier, lagret online hos firmaer som spesialiserer seg på slike løsninger, er veien tilbake til normalen betraktelig kortere.

– Med en online backuptjeneste kan en gjennomsnittlig norsk bedrift være godt sikret mot data-tap i løpet av en arbeidsdag.
– Å ta backup er ganske annerledes i dag enn det var for bare få år siden, nå trenger ikke bedrifter investere i dyrt utstyr for å være sikret, alt går via nettet.

Usikker på hvor trygg din bedrifts backup er? Ta kontakt for mer informasjon

Flere faktorer

For å anslå hvor raskt en bedrift kan komme seg tilbake i normal gjenge etter et datahavari, er det tre viktige faktorer:

1. Hvor drifts-kritiske er de tapte dataene?

Om lønnen skal kjøres i morgen sier det seg selv at det haster mer å hente tilbake lønningssystemet enn arkiverte kontrakter. For bedriftsledere er det viktig å lage en liste av hvilke systemer som skal prioriteres i gjenopprettingen, og hvilke som kan vente.

2. Når ble den siste backupen tatt?

Jo tettere opp til hendelsen man har en backup, jo mindre arbeid er det å hente inn det tapte. Det fører til mer tid til verdiskapende virksomhet, selv rett etter en katastrofal hendelse i bedriften.

3. Hvor fort kan sikkerhetskopien hentes tilbake?

Moderne backupsystemer som lagrer dataene i eksterne datasenter kan ha kritiske deler av backupen klar så raskt man kan logge fra en ny datamaskin. Dermed kan noen deler av det tapte systemet kan hentes via nett og fullstendige backuper leveres på harddisker.

Når bedriftens IT-strategi legges, er det viktig å ta med de ulike faktorene. Dersom verdiskapningen skjer hovedsaklig på datamaskinene, bør ledere prioritere kontinuerlig backup så produksjonen kommer i gang så raskt som mulig. Andre, mer manuelle bedrifter har kanskje mindre synlige kritiske punkter i datasystemene, som lønningssystemer.

Bedre backup

Gamle og manuelle backupsystemer som taper og eksterne harddisker i safer, hører fortiden til. En god IT-strategi for bedriften legger opp til jevnlig backup minst hver dag, og har automatisk sikret kopier på et annet sted enn der bedriften holder til.

Den beste tiden for å ta en backup av bedriftens datasystemer er alltid akkurat nå, og nye strømlinjeformede løsninger gjør at bedrifter kan starte uten at tid og penger blir brukt på utstyr.

Ønsker du å unngå tap av viktige data? Ta kontakt for mer informasjon