Informasjonskapsler en onde eller en gode?

Hva er informasjonskapsler og bør jeg slette de?

Når du navigerer mellom nettsteder, vil nettlesere (Internet Explorer, Safari, Google Chrome, Firefox, osv) lagre små filer som samler data fra din PC. Dette er informasjonskapsler (cookies). De inneholder vanligvis ikke personopplysninger som navn og personnummer, men de kan inneholde informasjon om leserøkten på et bestemt nettsted, lagre informasjon om hvilke artikler du har lest, hvilke elementer du har kikket på i en nettbutikk og hvilke annonser du har klikket på.

Når du har søkt etter kjøkkenmaskin og kikket på dette i en nettbutikk vil du ofte se tilbud på kjøkkenmaskiner på nettsteder som Facebook og store nettaviser. Dette er det en informasjonskapsel som forteller nettsiden hva du er interessert i. Disse kan også lagre geografisk plassering, navnet på din internettleverandør og hvilken PC/MAC modell du bruker. Du må regne med at alle store kommersielle nettsteder bruker dette i dag.

Mange nettsteder vil enten forby eller begrense besøk hvis informasjonskapsler er blokkert, slik at du kan egentlig ikke komme veldig langt uten dem. Noen foretrekker å slette de hver dag. Men fordi informasjonskapseler blir automatisk opprettet på nytt når du besøker et nettsted, er dette ikke en permanent løsning.

Tredjeparts informasjonskapsler

Det finnes to typer som nettleseren identifiserer: informasjonskapsler fra nettsiden du besøker ... og tredjeparts informasjonskapsler. Tredjeparts er vanligvis annonsør-relaterte og ofte delt mellom nettsteder som bruker en felles en annonseringstjeneste. De fleste tredjeparts informasjonskapsler kan blokkeres med en nettleserinnstilling. Dette begrenser på ingen måte din opplevelse av å surfe på nettet.

Blokkering av informasjonskapsler

Hvis du vil blokkere tredjeparts informasjonskapsel, gå inn på innstillinger i nettleseren og finn "personvern" som lar deg kontrollere hvordan disse er kontrollert. I Windows finner du i nettleseren (Internet Explorer, Safari, Google Chrome, Firefox, etc.) et menypunkt som heter "innstillinger" eller "Alternativer for Internett." På MAC, se i din nettleser for et menyelement merket "innstillinger". Her kan du justere personvern og behandling av informasjonskapslene.

Konklusjon

Personlig synes ikke vi at cookies er negativt. Dersom vi er interessert i kjøkkenmaskiner er det bedre å få reklame og tilbud på dette, enn slankemidler og eiendomsmegling. Problemet oppstår først når vi har kjøpt kjøkkenmaskin og informasjons-kapslene fortsatt forteller nettsider at vi har søkt på dette. Det kan være frustrerende da du ikke lenger er på jakt etter nettopp dette. Da anbefaler vi å gå vi inn og slette de på samme sted som du finner personvernsinnstillinger som beskrevet over. Trenger du hjelp kan ta kontakt med oss. Vi kan trygt, raskt og enkelt fjernstyre din PC og løse problemene for deg.

​Les mer om vår PC support her.


Gisselvirus - Dette skjer når din PC blir kryptert