Tordenvær - Slik unngår du skade på elektronikk

Skader som følge av tordenvær kommer når du minst trenger det

Dersom du lar være å ta ut strømkontakter til elektronikk i lyn -og tordenvær, kan det oppstå skade på elektronisk utstyr som PC, skjermer og skriver. Det finnes heldigvis tiltak man kan gjøre for å sikre seg mot skader. Har uhellet oppstått kan Trygg Data Service utføre PC reparasjon og gjenoppretting av viktige datafiler dersom du ikke har backup.


På ettersommeren er det vanlig med lyn -og tordenvær. Det kommer når du minst aner det. Kanskje du er bortreist eller ligger å sover. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbånd-utstyr og annen elektronikk.

Juli og august er høysesong for lyn -og tordenvær, og i et normalt år oppstår det over over hundre tusen lynnedslag i Norge. Kopperud Nordic mottar nærmere 10 henvendelser i uka om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret som følge av overspenning.

​Lightningsmaps.org

På gratis-tjenesten https://lightningmaps.org kan du følge med på tordenvær der du befinner deg, eller hvordan det ligger an hjemme dersom du er bortreist slik at du kan spørre naboen om hjelp.

Overspenningsvern mot tordenvær

Mange av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås. Når tordenværet kommer er det beste å koble elektronisk utstyr fra strøm.

– Noen er flinke til å huske på TV-en og ta ut støpselet. Men det er også viktig å huske på å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og ruter.

SINTEF konkluderte i 2015 med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenvær. Men telefonen bør som annen elektronikk være frakoblet laderen. Av denne grunnen kan det være smart å ha en powerbank for å lade telefonen om du må det i tordenvær. Du bør du rådføre deg med alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler fra ruter og strøm.

På spesielt utsatte steder er det smart å gå til innkjøp av overspenningsvern som monteres på bredbånd - eller telefonlinjen. Overspenningsvern kan kjøpes i de fleste butikker som selger elektronisk utstyr. Dette har vært påbudt i alle nye boliger og ved rehabilitering av hus siden 2010 - særlig viktig for deg som har el-bil. Overspenningsvern finnes både til montering i sikringsskapet og såkalte sekundærvern som plasseres i stikkontakten til det du ønsker å beskytte.

Vær forsiktig

Dusjing og annen bruk av kraner og vann når det lyner -og tordner kan medføre elektrisk sjokk og alvorlige personskader dersom det slår ned i nærheten. - det oppfordres dessuten til å holde seg unna telefonledninger i boligen, samt og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær.

Når uhellet er ute

Skulle du være uheldig og lynet slår ned så du får skade på bærbar -eller stasjonær PC kan du kontakte oss for prisoverslag. Vi finner raskt ut hva som er ødelagt i PC'en på vårt verksted og vil gi deg et prisoverslag på reparasjon. Dersom det viser seg at reparasjonen ikke er lønnsom vil du kunne benytte dette prisoverslaget mot ditt forsikringsselskap.

Tap av viktige datafiler etter tordenvær

Tap av data etter tordenvær er vanlig.

Det våre kunder er mest bekymret for er tap av viktige datafiler etter tordenvær. Ikke så rart, da dette er vanlig. Familiebilder, jobb dokumenter, e-post osv. er ofte mye mer hvert en selve PC'en. Vi har gode verktøy og rutiner for gjenoppretting av data, og løser dette raskt i de fleste tilfeller.

Hvordan unngå skade på utstyr i forbindelse med tordenvær?

Her har du 8 gode råd:

1. Trekk ut strømledninger til TV, tv-boks, modem, ruter, PC mobiltelefon og annet elektrisk utstyr. PC, TV, modem og annet teleutstyr. Ikke glem nettverkskontakter. Overspenning sendes også via disse, og noe av det vanligste vi ser er defekte nettverkskort.

2. Fiber bredbånd. Trekk ut strømmen og nettverkskabel til boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.

3. DSL bredbånd: Ta ut kabelen mellom vegg og inn i ruteren din merket DSL. Ikke glem strømledningen også.

4. Kabel-TV Bredbånd: Ta ut coax kabelen mellom TV / multimedie-kontakt i veggen og kabelTV modemet. Ta også ut strømledningen til modemet.

5. Ta bilder med mobilen så du ikke kobler det feil når tordenværet har gitt seg. Det er mye kabler å forholde seg til, og alle må være koblet på riktig sted.

6. Avtal med naboen når du skal på ferien. Kanskje de kan hjelpe deg å koble fra utstyr dersom du har glemt det?

7. Invester i et overspenningsvern. Overspenningsvern kan kjøpes i de fleste butikker som selger datautstyr eller elektrisk utstyr. Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Alternativt finnes det overspenningsvern som i tillegg til å beskytte strømmen også kan beskytte nettverkslinjene dine. Påse at du kjøper et FG-godkjent overspenningsvern.

8. Har du el-bil må du installere overspenningsvern i sikringsskapet. Dette er påkrevd for å installere hjemmelader. Men husk, aldri lad el-bilen i tordenvær da det lett kan oppstå tordenværskade på elektronikken i bilen. El-biler har naturligvis mye elektronikk som kan bli ustabil eller kortslutte.

PC reparasjon etter tordenvær

Dersom uhellet er ute og du trenger reparasjon av PC eller gjenoppretting av viktige datafiler etter tordenvær, ta kontakt med oss da vi kan hjelpe deg raskt og rimelig.

Kontakt oss


Informasjonskapsler en onde eller en gode?